Slideshow by allimaginations.com

BIOGRAFIJA

 

Želim da se zahvalim Marku i Janošu što su poverili baš meni da pišem Himenesovo biografiju, kao i tekst o njegovim delima i o poeziji. To je težak posao jer se tekst piše za surfera a ne za klasičnog čitaoca (surfer traži što kraći tekst sa direktnim informacijama, bez mnogo komenatara).

Najpre želim da naglasim da u bogatoj i burnoj životnoj putanju Himenesovoj najveću zagonetku stvara period njegove mladosti. Prema zaista brojnim podacima o njemu, koji se nalaze na mome stolu, čini mi se da je u ranoj mladosti njegovo biće bilo satkano od poezije i erosa. Naime, Himenes (Juan Ramón Jiménez) je rodjen 23. decembra 1881. godine, u mestu Moguer, u blizini Huelva (Andaluzija), studirao je pravo u Sevilji (Sevilla) ali je odbio da se pravom bavi. Prve dve knjige je objavio sa 19 godina (inače poeziju je počeo da piše od svoje petnaeste godine života). Iste godine umire mu i otac. U odnosu na ono što sledi, mnogi autori koji su se ozbiljno bavili Himenesom, iznose često sasvim suprotne podatke. Naime, nakon smrti oca, po jednima, to je toliko pogodilo mladog Himenesa da je on ozbiljno oboleo od depresije. Prema drugim istraživačima, Himenesova majka nije podržavala sina, bila je veoma stroga i religiozna, tako da njegovo biće satkano od poezije i erosa više nije imalo slobodu i da je to u stvari pravi uzrok Himenesove depresije... Nama preostaje da nagadjamo; možda su prvi u pravu, možda drugi, a možda su obe te okolnosti zajedno uticale na mladog pesnika.

Majka ga je poslala u sanatorijum u Francusku. Mejutim, mladi Himenes je veoma brzo pokazao koliko je snažan eros od kojeg je satkan, tako da je imao "aferu" (erotsku vezu) sa doktorovom suprugom. Kada je to otkriveno, prebačen je u sanatorijum u Madridu gde je boravio od 1901. do 1903. godine.

Od 1911. do 1912. godine, Himenes piše izvanredno veliki broj erotskih pesama i u najvećem broju njih pravi aluzije na erotske doživljaje sa medicinskim sestrama (negovateljicama - nurses). Broj pesama u kojima Himenes aludira na seks sa medicinskim sestrama i početnicama je toliko eskaliralo da je to došlo do njegove majke, koja je bila njegov nadredjeni (tutor) i koja ga je zbog toga oterala od sebe i doma. Ostaje zaista dilema (ne samo kod mene, već i kod brojnih drugih autora) da li je Himenes zaista imao tako veliki broj erotskih kontakata sa medicinskim sestrama i pripravnicama. Neki smatraju da je to zaista bilo tako i da je to činjenica, dok drugi to pripisuju Himenesovoj fantaziji. Možda je istina negde izmedju, ali malo bliže onim prvima.

 

Zatim je pesnik postao opčinjen bojama i muzikom, a ponajviše svojim rodnim krajem i Andaluzijom, tako da već 1914. godine piše svoje čuveno delo o sebi i svom magarcu Platero (ime magarca) pod nazivom: "Platero y Yo." Po tom romanu je snimljen i istoimeni film (1968. godine; Himenesova dela, zapravo poezija još jednom se okušavaju ali u kratkom filmu "Imágenes y versos a la Navidad" 1962. godine).

Godine 1916. Himenes se ženi sa spisateljicom i poetesom rodjenom u Španiji Zenobia Camprubi (njihovo venčanje je bilo u Americi). Zbog dolazećeg gradjanskog rata u Španiji, Zenobia i Himenes prvo odlaze za Portugaliju, a zatim beže u Kubu, Ameriku i Portoriko. Zahvaljujući ratu, izbeglištvu i užasu u njegovoj domovini, Himenes ponovo zapada u depresiju i provodi osam meseci u bolnici.

Nakon oporavka, Himenes postaje profesor Španskog jezika i literature na univerzitetu i Merilendu (College Park). Mnogo kasnije, univerzitet mu je odao mnoge počasti nazivajući nazivajući zgradu u kampusu kao i neke programe njegovim imenom. Bio je, takodje i profesor univerziteta u Majamiju (Coral Gables, Florida). Tu je napisao i svoju poznatu pesmu "Romances de Coral Gables."

 

Godine 1956., dobija Nobelovu Nagradu za Književnost. Dva dana, nakon toga, njegova supruga umire od kancera. To je bio tako težak udarac za pesnika da on to nikada nije preboleo i on umire, dve godine kasnije, u istoj klinici u kojoj je preminula njegova supuga (29., maja 1958). Oboje su sahranjeni u njegovom rodnom mestu Moguer.

 

Ovo je, na žalost, veoma kratka biografija o pesniku čiju poeziju naiskrenije volim. Ali kako, već rekoh, internet ne trpi duge tekstove. Jedan deo referenci za ovaj tekst sam već znao, jer Himenesova dela (pa tako i njegove biografije) čitam još od mladosti (a tu ima dosta decenija). Drugi deo referenci možete da nadjete u odeljku ovog sajta Standardi (i u levom meniju kliknite na: Zahvalnost).

S poštovanjem, Nikola Kitanović, prvog maja 2013., godine u Novom Sadu

Vrh